Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Oholiť sa v 21. storočí nie je žiaden problém. Stačí si kúpiť žiletku alebo holiaci strojček, postaviť sa pred zrkadlo a začať. No dobre, nejaký ten prípravok na holenie, na zjemnenie pokožky, sa vždy zíde. Ale celkovo ide o jednoduchý proces, ktorý každý muž zvládne za krátky čas. Nie vždy to tak však bolo – holenie prešlo míľovými krokmi až k dnešnej jednoduchosti. Trvalo to ale dlho.

Strojček na holenie a.k.a. lastúra


Bolestivo a dlho – tak sa páni zrejme holili v roku približne 30-tisíc pred Kristom. Robili tak totiž s lastúrami, áno, dobre čítaš. Používali ich ako akési prehistorické pinzety a keď sa im s tým už nechcelo motať, skúsili to s čepeľami vyrobenými z kremeňa. Archeológovia to zistili na základe fresiek v jaskyniach, ktoré pochádzajú z daného obdobia. 

Ani v roku 3000 p. n. l. nebolo holenie omnoho jednoduchšie. Nástrojom bohov sa stal medený holiaci strojček, ktoré vynašli v Indii a Egypte. Ako čas postupoval smerom k roku 0, do Egypta prišla móda byť vyholený. Muži si holili nielen hlavy, ale aj celé telá, pretože verili, že je to spolu s nosením parochní a umelých brád symbol božstva. Zaujímavé. 

Pánsky holiaci strojček nebol v móde, naopak, v Mezopotámii, kde tamojší vládcovia a elita nosili veľké fúzy, ktoré považovali za znak maskulinity a sily. 

Alexander Veľký obľuboval holiace strojčeky


Zaujímavú filozofiu presadzoval aj tento slávny macedónsky kráľ. Svoju tvár udržiaval hladkú ako obrúsený kameň a to isté vyžadoval aj od svojich vojakov. Myslel si totiž, že v prípade blízkych, kontaktných bojov, by ich mohli nepriatelia za bradu schytiť a tak im ublížiť. To v každom prípade dáva logiku.

V období stredoveku vo všeobecnosti platilo, že muži sa riadili tým, čo presadzovali slávni a mocní vládcovia. Napríklad anglický kráľ Henrich VII. nemal žiadnu bradu, zatiaľ čo Henrich VIII. ju mal. Podľa toho sa zväčša zariadili aj bežní muži v krajine. Rovnako to platilo aj vo Francúzsku, kde sa brady medzi elitou tešili veľkej obľube. Znamenalo to, že si ju obľúbila väčšina mužov v krajine. 

V 18. storočí prišla bezpečnostná ochrana


Francúzsky holič Jean-Jacques Perret, okrem toho, že publikoval knihu Umenie naučiť sa holiť, vynašiel aj špeciálny drevený držiak na žiletku, ktorý umožňoval zabrániť hlbokým rezom. V roku 1800 sa holiace strojčeky vyrobené z ocele začali stávať mimoriadne obľúbenými. Aj vtedy sa však vyžadovala námaha spojená s ich použitím. 

Muži si najprv museli žiletku obtrieť o kožený alebo plátenný popruh, čím sa zabezpečilo, že hrana bola bez korózie a tiež upravená a pripravená na ďalšie použitie. Znie to zložito, najmä oproti dnešku, čo povieš?

Počas viktoriánskej éry bolo obľúbené si bradu nielen nechať dlhšiu, ale sa o ňu aj náležite starať, pričom s touto tradíciou začal slávny americký prezident Abraham Lincoln. Pokračoval v nej aj každý ďalší, až po Williama Howarda Tafta.


Strojček na holenie dneška sa blíži


Muž menom King Gillette (áno, zakladateľ značky Gillette) vynašiel jednorazové žiletky, čo eliminovalo nutnosť žiletky najprv ošetrovať o spomínaný kožený alebo plátenný popruh. Strojček na holenie (žiletka) sa jednoducho vyhodil a pri ďalšom holení sa použil nový kus. Táto skutočnosť žiletky spopularizovala a tie sa svojho času stali najpopulárnejším spôsobom holenia na svete. 

Elektrický strojček na holenie bol vynájdený v roku 1928, išlo ale, samozrejme, o relatívne primitívne zariadenie, na rozdiel od tých, ktoré v predaji nájdeme dnes. Vývoj sa neustále zrýchľoval a preto tu dnes máme holiace strojčeky od výmyslu sveta – elektrické, manuálne, ale hlavne dokonale funkčné.