Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Ono je to jednoduché, ale zároveň to vie byť pekne komplikované. Výber kaderníckych nožníc pre barbera alebo všeobecne do barbershopu je jedna z najčastejších otázok, ktorá sa vynára pri nákupe. "Ako si mám vybrať tie pravé?" Tak poďme pekne poporiadku. Existujú pravé a ľavé. Ak si pravák, tak hľadaj nožnice, ktoré nie sú ľavácke a naopak. Prvý krok za nami. Jednoduché, nie?


Akú dĺžku nožníc si mám hľadať?

Toto je taktiež otázka, ktorá by mala byť jednoducho zodpovedaná, avšak... Pravidlo pravej ruky, teda najčastejšie používané je, že nožnice by mali byť predĺženou rukou barbera. Teda, mal by si si zmerať dĺžku ruky od dlane po končeky prstov a pohybovať sa +- v tomto rozmedzí.

Nožnice sa však merajú v nemetrickom systéme, na palce. 1 palec, alebo 1" = 2,54 cm. Rátaj dva a pol centimetra na palec pre zjednodušenie. Optimálna dĺžka by teda mala byť 1" +- od skutočnej dĺžky ruky.

Samozrejme, výnimky potvrdzujú pravidlo. Niekomu sa lepšie strihá s konskými 8" nožnicami, niekomu s pidi 5" (ak cez očko prepchá prst). Záleží od techniky strihania a aj od zvyku. 


Výbrus nožníc, to je čo?

Nožnice, tak ako ženy, prichádzajú v rôznych formách. Niektoré sú príjemné a hladké, pri niektorých po bližšom preskúmaní zistíš, že sú zubaté.

Nožnice s mikrozúbkami

Inak povedané - klasické nožnice. Toto je jednoznačne základ v každom barbershope. Profesionálne kadernícke nožnice s mikrozúbkami nielen udržia vlasy pod svojimi čepeľami, častokrát majú aj samobrúsiace vlastnosti čo zaručí, že trip do ostrej pošty nebudú musieť absolvovať až tak často.

Slicovacie - kĺzavé nožnice

Toto je typ výbrusu, ktorý v barbershope až tak často nepoužiješ. Je určený skôr na dlhšie vlasy, keď potrebuješ prechádzať hrivou zákazníka ako superostrým nožom. Povrchová úprava je častokrát brúsená diamantom, pracujú ticho ale smrteľne.

Materiál nožníc - na čo si dávať pozor

Z hľadiska použitého materiálu je snáď najdôležitejšie sledovať, či sú nožnice vyrobené aspoň z nerezovej ocele. Častým používaním a dezinfikovaním (preboha, dezinfikujte si nožnice...) sa totiž na nekvalitných nožniciach môže objaviť korózia, prípadne ich rozožerie dezinfikácia. 

Ostatne už kvalita materiálu záleží len na rozpočte a hĺbke tvojho vrecka.

Skrutka

Častokrát opomínané - dávaj si pozor, či majú nožnice skrutku na jednoduché doťahovanie. Nitovaným nožniciam sa oblúkom vyhni. Oprava nitu je zbytočná komplikácia, ktorú vo svojom živote nepotrebuješ.

Podložka

Gumená opierka na prsty v očkách, prípadne gumený doraz je jednoznačne benefitom z hľadiska komfortu. Stretávam sa však častejšie s barbermi, ktorí preferujú čisté železo.

Hotovo, nie?

Teraz by si už mal mať akú takú predstavu, aké nožnice si vybrať. Ak budeš potrebovať pretriediť vlasy na hlave zákazníka, použi efilačné nožnice. Všetko, čo si sa vyššie naučil, samozrejme aplikuj aj pri výbere týchto nožníc. 

Okay, teraz už len pozrieť, ktoré nožnice máme v ponuke!