Poštovné zdarma pri objednávkach od 39 €

Mať dokonalý účes dnes pre pánov už vďaka modernej pánskej kozmetike na vlasy nie je taký ťažký oriešok. Poznáš ale jednotlivé stylingové prípravky? V minulom článku sme sa venovali pomáde na vlasy a gélu, kde sme načrtli ich charakteristiku, aplikáciu a zaujímavé vlastnosti. Pohnime sa dnes ďalej ku gélu a možno o čosi menej známemu ílu.

Gél na vlasy a tie roky 90te?

Ak si dieťa aspoň rokov 90tych, určite ťa zastihla vlna crazy účesov typu pichliače a podobne, ktoré zažili svoju minútu slávy s kopou punk-rockových a iných kapiel. Tam ale životná cesta gélu nekončí. Gél na vlasy funguje na vodnej báze a jeho hlavnou zložkou býva kopolymér PVP K-90, ktorý zabezpečuje fixáciu vlasov. Niektoré gély dokonca obsahujú farbivá na dočasné zafarbenie vlasov. No jeho najsilnejšou stránkou je práve sila držania účesu. Rôzni výrobcovia ponúkajú rôzne silné gély na vlasy, každopádne je z čoho vyberať.

Gél máva výraznejšiu sviežu arómu a je pre teba vhodný ak hľadáš niečo, čo zafixuje tvoj účes na celý deň, ale nesmieš sa ho chytať. Ak si účes pokazíš, opravíš ho len nanesením nového gélu, nakoľko stará vrstva zaschne a nedá sa s ňou už veľmi pracovať. Hodí sa na hrubé až stredne hrubé vlasy o rôznej dĺžke. Keďže je gél na vlasy produkt na vodnej báze, vymyješ ho pomerne ľahko, čo ocenia najmä gentlemani s citlivejšou pokožkou. Je ideálny pre pánov, ktorí nemajú veľa času na štýlovanie svojho účesu.

Aplikácia gélu na vlasy

Jednoduchšie to ani byť nemôže: naberieš do ruky, rozotrieš medzi prstami, prehrabneš vlasy a štýluješ. Naber si najprv menšie množstvo, nakoľko s každým gélom sa pracuje inak – niekedy ho treba viac, niekedy menej, tak to neprežeň. Ak chceš väčšiu silu držania účesu, nanášaj gél na vlhké vlasy, ak chceš trochu menšiu silu nanes ho na suché vlasy.

Opomenutiahodné vlastnosti gélu na vlasy

  • Dodá vlasom stredný až mierny lesk
  • Účes bude držať počas celého dňa, ale nepreštýluješ ho bez použitia ďalšieho gélu
  • Lacnejšie gély sa môžu po vyschnutí mrviť a zanechávať stopy
  • Má strednú až veľkú silu držania účesu
  • Cenovo sa pohybuje rôzne, hľadaj pomer cena/kvalita

Íl na vlasy: nový favorit na trhu?

Hlina alebo teda íl na vlasy je z tejto štvorice stylingových produktov najzaujímavejšia vecička a pritom asi najmenej používaná, pretože je pomerne nová. Íl na vlasy bude väčšinou veľmi pevná, hustá pasta. Hlavnou zložkou býva bentonit, ktorý tvorí zmes ílovitých minerálov.

Čo je ale na íle také fajn? Je veľmi podobný vosku, ale vie ponúknuť viac. Vďaka bentonitu budú jednotlivé vlasy hrubšie, čo im dodá objem. Íl na vlasy je vhodný na všetky typy vlasov. Navyše vlasy regeneruje a vyživuje, a zmierňuje vysychanie pokožky pod nimi, čím dopomáha k ich rastu. Íl na vlasy má strednú silu držania účesu a zvyšajne má jemnú, ale príjemnú zemistú arómu. Najväčším rozdielom oproti ostatným produktom je, že je na vlasoch nepostrehnuteľný – ako keby na nich nič nebolo, zanecháva veľmi naturálny, matný vzhľad účesu.

Aplikácia ílu na vlasy

Tak, ako pri pomáde, naber si menšie množstvo o veľkosti lieskového orieška na dlaň, následne rozotri a mierne zahrej trením dlaní o seba. Prehrabávaním vlasov rovnomerne nanášaj íl na vlasy, až kým nedosiahneš požadovaný účes. Ak chceš silnejšie držanie účesu, aplikuj íl na vlhké vlasy. Ak chceš viac objemu, aplikuj íl na vlhké vlasy a doštýluj ich fénovaním.

Opomenutiahodné vlastnosti ílu na vlasy

  • Na vlasoch má veľmi prirodzený matný vzhľad
  • Ľahko sa s ním pracuje a je možné účes upraviť aj počas dňa
  • Má stredne veľkú silu držania účesu
  • Cenovo nebýva práve najlacnejší, ale stále v pohode

Výber vhodného stylingového prípravku pre teba

Čo si vybrať? Zváž efekt, ktorý chceš dosiahnuť, tvoj typ a dĺžku vlasov, koľko máš času na štýlovanie účesu a v akých cenových hladinách sa chceš hýbať. Dúfame, že sme ti v rozdieloch medzi pomádou, vosk, gélom a ílom na vlasy spravili aspoň trochu jasno a že ti proces výberu pôjde ľahko. Ak by si mal ale predsalen otázky, obráť sa na nás v komentároch alebo na chate.